Sosyal Medya

Söz ve Dua

İzzettin Kassam’ı anarken

İzzettin Kassam daha çok silahlı mücadelesiyle ün kazanmış ve o yönüyle tanınmıştır. Ama o aynı zamanda önemli bir ilim adamıdır. Filistin’de işgale karşı mücadelenin farziyetine hükmettiğinden ve ilim adamı olmasının kendisine bu görevi ihmal hakkı vermeyeceğini tam aksine bir ilim adamı sıfatıyla öne çıkıp başkalarına da örnek olması gerektiğini düşündüğü için direniş hareketini başlatmıştır. Filistin direnişinde ona farklılık kazandıran en önemli yönü de bu duyarlılığıdır.



Ahmet Varol - Yeni Akit

19 Kasım Filistin davasının önemli ÅŸahsiyetlerinden ve o topraklarda iÅŸgale karşı verilen mücadelenin önderlerinden Åžeyh Muhammed Ä°zzettin Kassam’ın ÅŸehit ediliÅŸinin yıldönümüdür. Biz de bu vesileyle onu yeniden gündeme getirmek ve örnek mücadelesinden söz etmek istedik. 

Ä°zzettin Kassam daha çok silahlı mücadelesiyle ün kazanmış ve o yönüyle tanınmıştır. Ama o aynı zamanda önemli bir ilim adamıdır. Filistin’de iÅŸgale karşı mücadelenin farziyetine hükmettiÄŸinden ve ilim adamı olmasının kendisine bu görevi ihmal hakkı vermeyeceÄŸini tam aksine bir ilim adamı sıfatıyla öne çıkıp baÅŸkalarına da örnek olması gerektiÄŸini düşündüğü için direniÅŸ hareketini baÅŸlatmıştır. Filistin direniÅŸinde ona farklılık kazandıran en önemli yönü de bu duyarlılığıdır.

Filistin cihadının kilometre taÅŸlarından ve bu topraklarda Ä°slâmi kimliÄŸin korunması yolunda çok yönlü mücadele eden önderlerden olan Muhammed Ä°zzeddin ibnu Abdülkadir el-Kassam, 1880’de Suriye’nin Lazkiye ÅŸehrine baÄŸlı bir sahil ilçesi olan Cebele’de dünyaya geldi. Ä°lk öğrenimini doÄŸduÄŸu yerde yaptıktan sonra 1896’da Mısır’daki el-Ezher Ãœniversitesi’nde tahsil görmeye baÅŸladı. El-Ezher’de öğrenim gördüğü süre içinde Mısır’daki Ä°slâmi hareketin ileri gelenleriyle iliÅŸkide bulundu. 1906’da buradaki ilmi tahsilini tamamladıktan sonra çeÅŸitli yerlerde davet ve eÄŸitim faaliyetleri yürüttü. 

Kısa bir müddet Cebele’de ikamet etti. Daha sonra Türkiye’ye geldi. Ä°nsanları hayra yöneltmek için bir sene kadar vaaz ve irÅŸadda bulunup tekrar Cebele’ye döndü. Bu dönemde kısa bir süre Cebele’de Kur’an, tefsir, fıkıh gibi ilimleri okuttu. 

Åžeyh Kassam, davet faaliyetleriyle uÄŸraşırken Ä°talyanlar Libya’nın Trablusgarb ÅŸehrini iÅŸgale kalkışmış, Ömer Muhtar ve beraberindeki mücahitler de onlara karşı direniÅŸe baÅŸlamışlardı. Ä°zzettin Kassam Suriye’de onlar için büyük yardımlar topladı. Sonra yetiÅŸtirdiÄŸi mücahitlerle birlikte Ömer Muhtar’a destek için deniz yoluyla Trablusgarb’a ulaÅŸmak üzere Ä°skenderun’a geldi, ancak kırk gün beklemelerine raÄŸmen yola çıkamadılar. Suriye hükümeti de, mücahitleri geri çağırma emri çıkararak cihada katılmalarını engelledi.

İzzettin Kassam, İslam düşmanlarına karşı cihad için hiçbir fırsatı kaçırmıyordu. Birinci Dünya Savaşı patlak verince ona da katıldı. Harbin bitimine kadar güç yetirebildiği sahalarda çalışmaya devam etti.

Bu dönemde Fransızlar Suriye’yi iÅŸgal ettiler. Ä°zzettin Kassam ve mücahitleri de Suriye’de Fransızlara karşı cihada baÅŸladılar. Åžam, Fransızların eline geçinceye kadar onlara büyük kayıplar verdirdiler. Nihayet mücahitlerin bazıları Türkiye’ye iltica etti. Åžeyh Ä°zzettin Kassam ise sömürgeci güçlerin ve onlarla iÅŸbirliÄŸi içindeki siyonistlerin Filistin üzerindeki oyunlarının tehlikeli boyutlara geldiÄŸini gördüğünden beraberindeki bazı mücahitlerle birlikte 1921’de Filistin’e gitti.

Orada Hayfa’ya yerleÅŸti ve burada hem öğrenci yetiÅŸtirmeye, hem de halkı Ä°slâmi yönden ÅŸuurlandırmak için vaaz ve irÅŸada baÅŸladı. 5 Nisan 1931’de fiilen cihad baÅŸlatıldı ve bu tarihte Ä°zzettin Kassam’ın mücahitleri el-Yecur’a düzenledikleri bir saldırıda iÅŸgalci Ä°ngilizlerle iÅŸbirliÄŸi içindeki üç siyonisti öldürdüler. Bu olayın arkasından gerek Ä°ngiliz iÅŸgalcilere ve gerekse onların getirip Filistin topraklarına yerleÅŸtirdikleri siyonist teröristlere karşı çeÅŸitli eylemler gerçekleÅŸtirildi.

Ä°zzettin Kassam, 1935’te askeri eÄŸitim için mücahitleriyle birlikte daÄŸa çıktığı sırada havadan ve karadan saldırı düzenleyen 500 kiÅŸilik Ä°ngiliz birliÄŸi tarafından kuÅŸatıldı. Ancak Kassam ve beraberindekiler iÅŸgalcilere teslim olmayı deÄŸil karşı koymayı tercih ettiler. Çıkan çatışma sonucu 19 Kasım 1935’te Batı Yaka’da yer alan Cenin yakınlarındaki Ya’bed tepelerinde ÅŸehit edildi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.